Call 0113 218 8111

EllisAs the world leader in the design & manufacture of pipe and cable clips, Ellis Patents needed to extend and re-design their existing offices to cater for the expansion that has come with their continued success. This full re-design not only had to accommodate their expansion, but also needed to reflect their prestige within the industry. Following a consultation phase, they appointed ODAPS to undertake the design, fitting out and furnishing of their office.

Ellis Patents stipulated there were two key elements which had to be incorporated into the design. Firstly, they required the new office to reflect their development of cutting edge design technology. Secondly, they requested that the office was to be as energy efficient as possible to complement their progressive environmental policy.

To achieve both goals, ODAPS incorporated the most up to date and innovative developments in interiors technology. The latest LED lighting was installed throughout both floors combined with movement detectors. To further enhance their environmental policy we formed a small atrium through the first floor with sun-pipes through a plasterboard bulkhead at first floor level. This brought much needed natural light to the rear ground floor office area, further reducing the carbon footprint.

In the same vein ODAPS specified and installed a Lossnay heat recovery system throughout the office. The incoming air is heated by the outgoing air and thus negates the use of heater batteries. Thus the system provides adequate fresh air to all areas with negligible costs.

To enhance the aesthetic, high quality fittings were specified. Glass balustrading topped with stainless steel handrails were fitted to the atrium and staircase; a new toilet block was formed incorporating high class taps and ceramics plus duct access systems to conceal pipe work; frameless glass partitions were installed to the boardroom; feature timber effect vinyl was installed to the entrance area.

Attention to detail was also key in achieving the desired look. The plasterboard bulkhead for the light tubes was carefully set out to avoid cutting of ceiling tiles; a false wall was formed in the boardroom so that the plasma screen could be recessed into it to create a flush finish and conceal cables; the ceiling to the boardroom was adapted so that the blind to the glass partition was installed above it and thus not seen when not deployed.

To maintain flexibility a folding wall was fitted between the boardroom and meeting room. One side of the folding wall was finished as a white board to remove the need for additional whiteboards to be fitted. By using Kite folding tables the space allows the tables to be fitted together to make one large meeting facility and all done with minimal manual handling.

A modern white interior with clean smooth lines and a plain dark carpet with feature vinyl flooring in strategic places have given this understated office a sleek modern feel. The new furniture was installed as required to suit the phasing of the works and this was complemented with HAG meeting chairs and HAG H04 task chairs.

As with all projects we ensured that the design complied with current legislation such as Building Regulations and the Equal Opportunities Act. This included the installation of a platform lift, incorporating glass panels to the structure and LED lighting.

Attention to detail throughout the works has been a major factor in the success of the project. In his own words, the client was ‘tickled pink’ with the finished installation!

See More  in our Google+ Gallery

Back to Case Studies