Call 0113 218 8111

Virtual College, an innovative leader in on-line learning, required a full design and refurbishment to their office. The aim was to create a modern reception with multiple meeting spaces. Key criteria was to create a modern office space with flexible meeting spaces, all incorporating their recent corporate rebranding. In addition there was the need to refurbish toilets and other ancillary areas.  The client required a single service provider to provide a traditional design and build turn-key service.

Following a comprehensive competitive assessment & tender phase, Virtual College appointed Office Design to undertake the works. The client was impressed with several strengths of ODAPS bid including creative design, competitive pricing and comprehensive regulatory compliance. In particular Virtual College were inspired by technical aspects of the design to make the meeting rooms private, including the use of acoustic glass partitions to control sound break-out.

The final design incorporated a welcoming reception and waiting area, with three formal meeting rooms, a break-out meeting booth and informal touch down areas. To achieve the flexibility required folding walls were used to divide the meeting space, so that meeting rooms offering seating for 8, 10 or 20 persons could be created. The folding wall also had a magnetic dry wipe surface, to complement additional glass dry-wipe boards and magnetic wall paper, to create several aras in each room for presentations. Each meeting area was also provided with a plasma TV with connectivity set into the floor to each meeting table.

The technical aspect of the office design was complemented with the creative application of finishes and colours. Primarily orange and greys were applied to walls and soft furnishings to reflect the companies new corporate colours. Several shades of grey were used across the various mediums to create a tonal effect. Orange was used sparingly to create punchy points of interest. This colour was introduced into the manifestation to the glass (room numbers) as well as a variety of shades to the meeting and waiting furniture.

The works were carried out over a period of eight weeks and involved the full stripping out of all existing fixtures and fittings, and construction of new office partitions, ceilings and installation of wiring plus application of finishes and furniture.  to a stringent deadline to be ready in time for a presentation to a large delegation from the Ministry of Defence.

This conflicted with a fluid change control process; as this was to be the template for further refurbishment works to other areas of the building and as such had to be ‘spot-on’. The result was a process of late design changes and additional work content. Office Designs flexible approach assimilated these changes seamlessly and completed the project on time with attention to detail such that the launch meeting went without a hitch.

The client was delighted with the finished article which exceeded their expectations. This showcase office installation will now be roled across their other offices.

See More  in our Google+ Gallery

Back to Case Studies